Slecht nieuws

Slecht nieuws

Slecht nieuws komt doorgaans niet helemaal onverwacht. Meestal gaat er een periode van onderzoek en oplopende spanning vooraf aan het moment dat de specialist vertelt dat je niet meer beter zult worden. Maar of het slechte nieuws nu wel of niet onverwachts komt, toch kan de hevigheid van de emoties – of juist het gebrek eraan – je overvallen.

[Vorige]    [Volgende]

De impact van een slecht nieuwsgesprek kan zo groot zijn, dat je niet alles onthoudt en dat je vragen, die je voor het gesprek had, vergeet te stellen. Het is ook daarom verstandig om iemand mee te nemen als belangrijke zaken worden besproken. Je partner, familielid of vriend kan helpen de kern van de boodschap te onthouden, je helpen vragen te stellen en kan iemand zijn waarmee je na het gesprek je emoties kunt delen. Die steun is zeker zo belangrijk als de boodschap die in het slecht nieuwsgesprek op tafel komt.
Artsen weten dat er vaak een vervolggesprek nodig is, ook al omdat er nieuwe vragen opdoemen na gesprekken met je partner, kinderen of vrienden, of als je ’s nachts ligt te piekeren in bed. Aarzel niet om de vragen die je hebt aan je artsen voor te leggen.