Bezoek of bezoeking

Bezoek of bezoeking

Nadat je slecht nieuws hebt gekregen, is de eerste impuls vaak om het aan je naasten te vertellen. Het kan opluchten om te vertellen wat je allemaal over-komt. Om je angst, verdriet en boosheid kwijt te kunnen. Het geeft het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

[Vorige]    [Volgende]

Als bekend wordt dat je ernstig ziek bent, komt de omgeving in beweging. Je krijgt blijken van medeleven via de post en je ontvangt veel bezoek. Dat geeft steun.
Maar bezoek is niet op elk moment en niet voor iedereen alleen maar fijn. Als je ziek bent en vol emoties zit, kan bezoek belastend zijn. Maar waar precies de grens ligt, is moeilijk aan te geven. De grens kan de ene dag anders liggen dan de andere.
Als het zover gekomen is dat het bezoek soms een “bezoeking” wordt, moet je je maatregelen treffen. Liever nog doe je dat eerder: uiteindelijk moet jij centraal staan, en dat betekent dat je rust en ruimte om je heen nodig hebt.
Soms is het prettig als er iemand is die helpt om het bezoek te organiseren en zo nodig te beperken. Iemand die je vrienden en kennissen kunnen bellen om af te spreken wanneer ze bij je op bezoek kunnen komen. Ook internet en mail kunnen helpen. Daarmee kun je meerdere mensen tegelijk informeren en de regie zelf in de hand houden.